W końcu do nas przyszła, długo wyczekiwana przez
większość z nas – wiosna.
Coraz częściej wychodzimy na dwór, zaczynamy dużo więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Ciepłe, grube ubrania wrzucamy do szafy, a wyciągamy te cieńsze i bardziej przewiewne. Chcemy czuć się świeżo i lekko. Wiosna jak żadna inna pora roku sprzyja kontynuacji naszych postanowień noworocznych. Jest ciepło, ale nie za ciepło i dodatkowo coraz więcej pojawia się świeżych, sezonowych owoców i warzyw, w związku z czym będzie nam znacznie trudniej znaleźć wymówkę, żeby zrezygnować z zażycia odrobiny świeżego powietrza podczas biegania czy spożycia zielonej porcji zdrowia z talerza. Natura sama nas do tego pcha.
Coraz częściej wychodzimy na dwór, zaczynamy dużo więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Ciepłe, grube ubrania wrzucamy do szafy, a wyciągamy te cieńsze i bardziej przewiewne. Chcemy czuć się świeżo i lekko. Wiosna jak żadna inna pora roku sprzyja kontynuacji naszych postanowień noworocznych. Jest ciepło, ale nie za ciepło i dodatkowo coraz więcej pojawia się świeżych, sezonowych owoców i warzyw, w związku z czym będzie nam znacznie trudniej znaleźć wymówkę, żeby zrezygnować z zażycia odrobiny świeżego powietrza podczas biegania czy spożycia zielonej porcji zdrowia z talerza. Natura sama nas do tego pcha.
Ktoś jednak mógłby powiedzieć – jak tu zdrowo jeść i wytrwać w postanowieniach, skoro za chwilę mamy Wielkanoc,
podczas której znów – lub nawet bardziej niż w trakcie Bożego Narodzenia –
będziemy pękać z przejedzenia. Te święta są bowiem poprzedzone czasem wielkich
wyrzeczeń, czyli Wielkim Postem.
Na wszystko jest sposób i każdy czas ma swoje
dobre strony. Okres wielkopostny zgodnie z tradycją związany jest z
ograniczaniem spożycia mięsa. Z punktu widzenia żywieniowego jest to bardzo
dobre rozwiązanie. Jako Polacy zdecydowanie za często je jemy (co między innymi
wzmaga zakwaszanie organizmu i obciąża pracę nerek, prowadząc do ich niewydolności
czy dny moczanowej). Z kolei stanowczo za rzadko w naszej diecie pojawiają się ryby.
Ryby, zwłaszcza morskie, zawierają dużo składników odżywczych, głównie NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) omega 3, szczególnie eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Kwasy te między innymi wpływają korzystnie
na układ krwionośny, obniżając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz ochraniają i regulują pracę układu nerwowego, poprzez np. udział w produkcji serotoniny – hormonu
dobrego samopoczucia.
Zatem patrząc z tej perspektywy, Wielki Post możemy
potraktować jako kolejny krok przybliżający do zmiany nawyków żywieniowych i
zachowania dobrego zdrowia. W przypadku samych świąt
Wielkiejnocy, podobnie jak i podczas Bożego Narodzenia, nie musimy rezygnować ze wszystkich
tradycyjnych przysmaków. Żeby jednak nie zaprzepaścić wszystkiego, co
zdążyliśmy już osiągnąć od początku roku, możemy spróbować „odchudzić” nasze
typowe świąteczne dania. Wystarczy dodać do nich miej
tłuszczu i
cukru lub poszukać zupełnie
nowych, „zdrowszych” alternatyw, takich jak np. pasztet z soczewicy czy mazurek
na spodzie z płatków owsianych.
Poniżej kilka
inspirujących przepisów J
Babka
jogurtowa
Składniki:
·
4 jajka,
·
2 łyżki mąki kukurydzanej,
·
2 łyżki zmielonych otrębów,
·
150 g jogurtu naturalnego,
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·
4,5 łyżki ksylitolu,
·
2 łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
do nich ksylitol, następnie żółtka i razem miksujemy. Mąkę mieszamy
z otrębami i proszkiem do pieczenia, dodajemy je do masy.
Na końcu dodajemy jogurt. Do formy wlewamy 2/3 masy,
do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy
na wierzch wcześniejszej porcji. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 160 stopni przez około 30 min.
Imbirowy
pasztet z soczewicy
Składniki:
·
1/2 szkl. czerwonej soczewicy,
·
ziele angielskie,
·
liść laurowy,
·
3-4 marchewki,
·
2-3 pietruszki (korzeń),
·
1/2 większego selera,
·
1 i 1/2 główki czosnku,
·
1 cebula,
·
świeży imbir (ok. 5 cm),
·
3-4 łyżki przecieru pomidorowego,
·
3 jaja,
·
olej ryżowy,
·
pieprz cytrynowy,
·
pieprz ziołowy,
·
pieprz syczuański,
·
garammasala,
·
sos sojowy,
·
pieprz kolorowy,
·
kmin rzymski,
·
sok z limonki.
Przygotowanie:
Soczewicę
gotujemy w 3,5 szkl. wody, aż zmięknie i odparuje wodę. Pod koniec gotowania
dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Podczas
gdy soczewica się gotuje, na rozgrzany olej ryżowy wyciskamy czosnek (cała
główka) i starty imbir (ok. 2-3 cm ze skórką), dodajemy różne rodzaje pieprzu
oraz kmin rzymski (wszystkiego ok. 1 łyżeczki lub więcej).
Gdy
czosnek się zeszkli, do przypraw dodajemy starte jarzyny, podlewamy wodą i
dusimy na małym ogniu. Następnie, gdy soczewica i jarzyny wystygną, łączymy
całość.
Doprawiamy
sokiem z limonki, świeżo wyciśniętymi pozostałymi ząbkami czosnku, startym
imbirem (znów ok. 2 cm), garammasalą, sosem sojowym, przecierem pomidorowym.
Całość
blendujemy i dodajemy kilka łyżek oleju ryżowego (5-6) oraz rozbełtane jajka.
Wysmarowaną
dowolnym tłuszczem foremkę keksówkę obsypujemy bułką tartą oraz owsianymi
otrębami i wypełniamy przygotowaną masą.
Pieczemy
w 180 stopniach na przedostatniej półce piekarnika przez 55-60 min.
Mazurek z polewą czekoladową
i jagodami goi
Składniki
-
spód -
·
1/2 szklanki płatków owsianych,
·
1/2 szklanki mąki migdałowej,
·
1/4 szklanki ksylitolu,
·
125 g oleju kokosowego,
·
1/4 szklanki posiekanych orzechów
włoskich,
- polewa -
·
3 łyżki dżemu pomarańczowego lub innego
lekko kwaśnego (najlepiej domowej roboty),
·
100 g gorzkiej czekolady,
·
1 łyżka oleju kokosowego / orzechowego (troszkę
więcej),
·
suszone jagody goi,
·
posiekane suszone morele (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy. Gotową masą wykładamy na blaszkę
pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 180 stopni przez 10 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku
nad kąpielą wodną, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Na lekko
przestudzony spód wykładamy cienką warstwę dżemu, a na nią wylewamy masę
czekoladową. Całość posypujemy jagodami goi i suszonymi morelami.
Aleksandra
Staniec
studentka
SGGW,
inż.
Żywienia Człowieka i Oceny Żywności
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz